Γι αυτό ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

Εγγραφο αναμιγνύει τον Χρ. Λαμπράκη στο πραξικόπημα της Κύπρου

 Σάλο προκαλεί σε Κύπρο και Ελλάδα το περιεχόμενο ενός εγγράφου, το οποίο αποκάλυψε σε συζήτηση στην κυπριακή Βουλή ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ζαχαρίας Κουλίας και στο οποίο αποδίδεται στον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη σημαντικός ρόλος στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.
Το έγγραφο είναι ανώνυμο και ήταν στην κατοχή του Μακαρίου, ο οποίος το έδωσε στο διευθυντή του γραφείου του, Χάρη Βωβίδη, να το καταστρέψει. Ο τελευταίος το κράτησε και το κατέθεσε σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου.
Στο έγγραφο διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι ο «πολιτικούς νους» πίσω από το πραξικόπημα ήταν ο Λαμπράκης, ο οποίος συνεργαζόταν με το διπλωμάτη Ιωάννη Σωσσίδη, τον εφοπλιστή Ανδρέα Ποταμιάνο και τον εκ Κύπρου προσωπικό φίλο του Ιωαννίδη και υπουργό Εσωτερικών του πραξικοπήματος, Παντελή Δημητρίου.
Το έγγραφο αναφέρεται σε διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν στο ξενοδοχείο «Εσπέρια» στην Αθήνα με τη συμμετοχή στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων και ο έμπιστος του Ιωαννίδη Μιχάλης Πηλιχός. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «η τελευταία των συσκέψεων εγένετο τρεις ημέρας προ του εγχειρήματος και μετέσχον εις αυτήν άπαντες (Λαμπράκης, Σωσσίδης, Πηλιχός κ.λπ.) με συμμετοχήν του αφιχθέντος επίσης εν συνεχεία προέδρου κ. Σαμψών. Αυτή επραγματοποιήθη εις την εν Πόρω πολυτελήν έπαυλιν του Χ. Λαμπράκη εις την οποίαν αρκετάς φοράς εφιλοξενείτο ο ταξίαρχος Δ. Ιωαννίδης».
Ο πρόεδρος της επιτροπής της κυπριακής Βουλή, για το Φάκελο της Κύπρου, Μαρίνος Σιζόπουλος, διευκρίνισε πως το έγγραφο συντάχθηκε από την ελληνική ΚΥΠ προς ενημέρωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος το έδωσε στον Μακάριο το 1975. Ωστόσο, το έγγραφο είναι ανώνυμο και δεν περιέχει κανένα στοιχείο αρχειοθέτησης ή διαβάθμισης, ενώ υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την εγκυρότητα των πληροφοριών του. Για παράδειγμα, είναι εξακριβωμένο πως ο Νίκος Σαμψών, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε σε σύσκεψη στην έπαυλη Λαμπράκη τρεις μέρες πριν από το πραξικόπημα, βρισκόταν στη Λευκωσία όλο τον Ιούλιο.




Share/Bookmark

3 σχόλια:

Χουλκ είπε...

Μα καλά, σοβαρολογείς;;;;;;;;;
Περιμένεις να μιλήσουν γι΄ αυτό, ποιοί;;;;;;;;
Οι καναλάρχες;οι εκδότες;οι μεγαλοδημοσιογράφοι;

Χουλκ είπε...

Τελικά, μίλησαν χθες στη τηλεόραση.
Το έγγραφο είναι λέει πλαστό!!!!!!!!

Γ.Π. είπε...

Το διέψευσαν; Επιτέλους! Τώρα σιγουρεύτηκα ότι υπάρχει όντως θέμα. Και τους πήρε μια βδομάδα για να πουν ότι είναι πλαστό; Αχ βρε παιδιά, τι αντανακλαστικά είναι αυτά;
Αχ σοφή μου Χουλκ, δεν μας γλιτώνει τίποτα από δαύτους!
Σε φιλώ!

Δημοσίευση σχολίου